Om

Uttrycket “Den perfekta stormen” syftar på en utveckling där en sällsynt kombination av omständigheter samspelar i att skapa dramatiska följder. Här används uttrycket i överförd bemärkelse för att beskriva hur olika lokala, nationella och regionala samhällskonflikter vid en given punkt leder till en genomgripande förändring av samhällsordningen.

Sedan kapitalismens kris utbröt har en rad kamprörelser utbrutit:

– Motståndet mot angreppen på den sociala lönen i fr.a. de svagaste länkarna av den europeiska kapitalismen.

– Den arabiska revolutionen, anförd av massrörelserna i Egypten och Tunisien.

– Den västerländska torgockupationsrörelsen, som tog torgockuptationsmodellen från arabvärlden. Fenomenet började i Spanien med Indignados/15m-rörelsen, och fick ett världsomspännande genomslag genom Occupy Wall Street.

Sedan tidigare finns starka radikala massrörelser i Latinamerika, som på många sätt befinner sig i en annorlunda situation än de ovan nämnda rörelserna. Den chilenska proteströrelsen initierad av studenterna och fortsatt i bl.a. Aysenprovinsen förtjänar att nämnas, liksom torgockupationsrörelsen i Israel och den långvariga kampen från den ständigt växande kinesiska arbetarklassens sida. Den sistnämndas vikt kan ses av det faktum att den kinesiska arbetarklassen numerärt överskrider EU:s invånarantal, liksom av Kinas ständigt ökande ekonomisk tyngd i världen.

Alla dessa rörelser har sina respektive styrkor och begränsningar. Det vi inte har någon brist på i dagens värld är ilska mot tingens ordning. Kapitalismen är allt mer exponerad. Något som saknas är ett helhetsalternativ till dagens världsordning, som kan bidra till att sammansvetsa dessa småstormar till en “perfekt storm”, genom en revolutionär världsprocess.

Denna blogg vill bidra till denna utveckling fram mot den perfekta stormen, genom ett särskilt fokus på protestvågorna som slår mot land efter land i världen, utvecklandet av ett socialistiskt alternativ till kapitalismen, och historiska lärdomar av vikt för dagens utmaningar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: