Avgörande dagar i Egypten: massprotester, polarisering och konfrontationer

Demonstranter som erövrat ett polisfordon och målat "Under revolutionär kontroll" på.

Demonstranter som erövrat ett polisfordon och målat “Under revolutionär kontroll” på.

Egyptens president Mohammed Morsis beslut att ge sig själv långtgående befogenheter, den islamistiska majoriteten i konstituerande församlingens förslag till ny konstitution, och inkallandet av en folkomröstning om denna med bara två veckors varsel, har bidragit till en skarp polarisering i Egypten.

På ena sidan står oppositionen bestående av socialister, liberaler och progressiva arabnationalister, på den andra de islamistiska krafterna, anförda av det välorganiserade Muslimska Brödraskapet. Förra tisdagen fick Muslimska Brödraskapet ställa in sina planerade demonstrationer, som var tänkta som svar till de oppositionsdemonstrationer som samma dag fyllde Kairos gator.

Efter fredagens protester med hundratusentals deltagare svarade Brödraskapet med en manifestation av liknande storlek dagen därpå. Oppositionsrepresentanter har syrligt uttryckt att man samlar hundratusentals “utan att behöva bussa in folk och bjuda på belöningar före och efteråt”, med referens till Brödraskapets omvittnade klientelism.

Några av oppositionsdemonstranterna under gårdagen.

Några av oppositionsdemonstranterna under gårdagen.

Igår tog återigen hundratusentals oppositionella till gatorna, och begav sig till presidentpalatset. Väl där utbröt kortare sammandrabbningar med polisen, innan dessa drog sig tillbaka under trycket från folkmassan. President Morsi fick fly i ilfart genom bakdörren. Flera av demonstranterna tog ifrån poliserna sina sköldar och hjälmar, och på ett polisfordon kunde man läsa: “Under revolutionär kontroll”.

Idag har Muslimska Brödraskapet och islamisterna svarat, genom att beskriva oppositionsdemonstranterna som “provokatörer”, “konspiratörer” och “vandaler”. Man har angripit de kvarvarande tältande demonstranterna vid presidentpalatset, och planerar för första gången demonstrationer samma dag som oppositionen samlas. På fredag, då oppositionen planerar en “Miljonmarsch” under parollen “Rött Kort-fredagen”, ska även Muslimska Brödraskapet kraftsamla i huvudstaden.

Även i en rad andra städer förutom Kairo har det skett stora massdemonstrationer och sammandrabbningar mellan progressiva krafter och islamister. Läget är just nu väldigt spänd inför fredagen, då det mycket väl kan ske blodiga sammandrabbningar. Islamisterna har idag signalerat att de inte kommer att backa. Vad som kommer att hända härnäst är med andra ord en öppen fråga. Båda läger förefaller vara relativt jämnstarka, även om islamisterna nu möter den största protestvågen sedan de tillträdde.

Med tio dagar kvar till den planerade folkomröstningen om konstitutionen är mycket osäkert. Kommer situationen vara sådan att en folkomröstning överhuvudtaget är möjligt? Kan den tänkas bli uppskjuten? Och om den hålls, hur många kommer att delta? Hur många kommer att rösta ja respektive nej? Det kan mycket väl bli så att folkomröstningen skjuts upp. Svaret ges på gatorna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: